Karbonfangst:

Yara og Northern Lights med historisk avtale

Gjødselselskapet Yara har inngått en avtale med Northern Lights om å transportere og lagre CO2 fra Yaras fabrikk i Sluiskil i Nederland.

KONSERNSJEF I JARA: Svein Tore Holsether. Foto: Torstein Bøe / NTB
KONSERNSJEF I JARA: Svein Tore Holsether. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjødselselskapet Yara har inngått en avtale med Northern Lights om å transportere og lagre CO2 fra Yaras fabrikk i Sluiskil i Nederland.

– Jeg er veldig glad for å kunngjøre at vi nå er på vei til å fjerne CO2-utslipp fra produksjonsanlegget vårt i Sluiskil. Dette vil ta oss et steg videre mot karbonfri matproduksjon og akselerere tilførselen av ren ammoniakk til drivstoff- og kraftproduksjon, sier Svein Tore Holsether, administrerende direktør i Yara, i en pressemelding.

De to selskapene omtaler enigheten som verdens første kommersielle avtale der CO2 skal transporteres fra ett land til et annet, og deretter lagres.

Yara-fabrikken i Nederland produserer ammoniakk og gjødsel. Avtalen innebærer at Northern Lights fra 2025 hvert år vil frakte 800.000 tonn CO2 som er fanget fra fabrikken, med skip til mottaksterminalen i Øygarden utenfor Bergen. Derfra sendes CO2-en til permanent lagring 2.600 meter under havbunnen ute i Nordsjøen.

Langskip-prosjekt

Northern Lights er en del av CO2-fangst og -lagringsprosjektet til den norske staten, kalt Langskip. Det drives av oljeselskapene Equinor, Shell og TotalEnergies, men 80 prosent av finansieringen kommer fra den norske regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer